<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6911493868534090098\x26blogName\x3dAku+Pelukis\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://megateusofe.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://megateusofe.blogspot.com/\x26vt\x3d-3355259866565760309', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Big Bad Wolf

Pada hari sabtu yang lepas,aku telah ke jualan buku 'Big bad Wolf'.Tahun lepas,aku pergi 2 hari sebelum ianya berakhir.Jadi kerna kali ini aku punya banyak masa.Maka peluang ini tidaklah mahu dilepaskan begitu saja.Selepas sahaja selesai menjamah supper sama teman-teman di Damansara.Aku terus bergerak menuju ke Mines.Walaupun hujan masih turun renyai-renyai,tapi keadaan jalan yang tersangat lenggang.Membuatkan semangat aku sangat berkobar-kobar untuk pergi mencari buku-buku,untuk dibuat jadi bahan bacaan di rumah.Setibanya aku disana,( hampir jam 1:45 pagi )keadaan di dalam  ruang jualan agak terkawal dan tidaklah terlalu  ramai dengan para pengunjung.Aku tidak mengalami apa-apa masalah semasa membeli.Cuma ada berapa perkara menarik yang telah aku saksikan.Yangan sangat aku ingin kongsikan sama kalian.Perkara-perkara ini,telah membuatkan aku jauh terfikir tentang sikap suka/benci diantara manusia dan buku.

i-Kau mahu pergi membeli buku~tapi kau bawa teman yang buta huruf.
Aku rasa kasihan pada seorang budak perempuan ini.Yang kelihatan sangat teruja mahu pergi membeli belah.Tapi kawan yang dibawak jadi peneman dia,jaja emosi muka yg dah macam orang nak kehilangan nyawa.Dengan muka kelat menahan mengantuk.Acuh tak acuh saja,dia mengikut.Yay ! berpuralah buat-buat muka happy sikit.Tiada siapa pun yang pernah mati dihempap buku di sini ya.Yups ! Saya faham,awak tak berapa nak minat sama buku.Tapi janganlah nak buat muka.Kasihan saya pada kawan awak yang baru nak gembira memborong buku.Kalau awak tak nak memborong,tapi janganlah buat sikap boring sebegitu.Lain kali,kalau awak tak mahu masuk.Duduk saja di luar,ada kerusi urut ogawa lagi kat lobi.Masuk 50 ringgit,cukuplah untuk buang masa sambil kawan awak habis membeli.Aku rasa pergi membeli buku ini.Memang tak Sama macam pergi shopping baju.Tak semua orang boleh rasi.Walaupun orang itu kawan terbaik sekalipun.Macam kes aku.Dari 5 orang kawan rapat yang aku ajak untuk pergi.Hanya seorang saja yang teruja mahu mengikut.Tapi kalau ajak pergi makan,atau pergi berkarok atau konsert.Elok saja,belum buat panggilan pun.Sms dah masuk berdentang-dentang minta diajak pergi.

ii-Kau pikul berkilo-kilo buah buku,Dan sarat buat tawaf 7 kali.
Siapa yang pernah pergi ke jualan Big Bad Wolf,pasti faham.Tapi aku memang tak faham.Kenapa perlu usung berkilo-kilo buah buku,semasa berpusing mencari buku ?.Dalam imaginasi liar aku~aku telah cuba membayangkan buku itu adalah berupa makanan.Dan sekarang aku cuma nampak 'seorang perempuan gemuk sarat dengan makanan..sibuk mengambil makanan lagi'.Nampak sangat TAMAK !! tahu tak ?.Yay,masa sekolah dulu.Kan cikgu BM pernah berpesan "orang tamak selalu rugi".Dan aku pegang pada kata-kata itu.Sehinggalah perempuan gemuk itu,berjaya membuatkan aku percaya yang "orang tamak selalu dapat banyak".Aku bukan apa,bila kau dah sarat dengan lemak dan buku.Kau bergerak lambat.Bila kau bergerak lambat,kau block jalan orang.Bila kau block jalan orang.Errr ketepi lah sikit ! aku nak jalan lah grrrrr. :P Masa aku tiba disitu,aku baru pegang 2 buah buku.Tapi dah rasa berat sangat,dan macam payah nak berjalan.Jadi apa yang aku buat ?.Jika ada menjumpai buku yang aku minat.Aku akan ingat buku itu meja mana,atau sembunyikan buku itu dibawah susunan buku-buku yang lain.Kemudian aku akan pergi berpusing-pusing bebas mencari buku lain yang berkenan di hati.Setiap buku  yang aku mahu,aku tak akan ambil.Aku cuma perlu ingat di meja mana dan warna buku itu.( untuk memudahkan proses aku mengingat ).Jadi aku taklah perlu mengheret buku berkotak-kotak kesana-kemari.Selepas habis pusing ke semua area.Bila aku sudah benar-benar berpuas hati.Baru aku pergi kutip semua buku-buku  tadi .Lantas masukan ke dalam kotak dan terus pergi ke kaunter membayar.Aku rasa cara ini lagi menjimatkan masa.Lagipun ketika itu,aku cuma ada 1 jam untuk membeli.

iii-Buku bersepah sebab tangan kau gatal memunggah !.
Pelik bukan ?.Kau tak fikir kah pada staff yang penat semalaman untuk menyusun ?.Kalau buku dah letak ikut set yang sama.Atas dan bawah sudah tentulah buku yang sama.Kalau buku yg kat atas nampak kusam sikit.Ya aku faham,kau nak yang elok sikit.Tapi perlu kah sampai satu meja kau punggah ?.Cik akak,ini jualan buku ya.Bukan jualan borong tudung cap bonggol unta !.Bila seorang dah buat.Semua mengikut.Gila tak ?,aku pergi pada hari ke-2 jualan pada umum.Tapi buku-buku dah berbaur diantara satu sama-lain.Lol,mana sikap sopan berbudi rakyat malaysia ?.Bila semua dah ikut,hasilnya ?.Macam burung garuda baru berlepas terbang.Buku tunggang langgang.Itu belum campur yang sudah bercampur aduk dengan buku di meja sebelah.Yehaiii ! kata yang datang,semua adalah pencinta buku ?.Jadi jika buku adalah cinta pertama kamu.Kenapa layanan yang diterima seolah buku-buku itu adalah nyonya mansur di dalam filem 'Ibu Mertuaku' ?.

iv-Kau memang pencinta buku.
Bagi aku,walau celaka pun perangai seseorang itu.Tapi jika dia seorang pencinta buku.Maka dia memang istimewa.Dengan dunia dah masuk ke era teknologi digital.Aku lihat buku dalam bentuk kertas,seolah macam dah nak masuk ke zaman gelap.Aku akui,aku sendiri pun..dah makin malas membeli buku.Jika dulu aku akan pergi membeli sebulan-atau 2 bulan sekali.Tapi sekarang hampir 7 bulan berlalu, barulah aku nak pergi memborong buku sekaligus.Malah aku makin selesa membeli buku terpakai ataupun ketika jualan borong bermula.Sekarang juga semuanya sudah mudah.Aku cuma perlu download dan baca di ipad.Tiada lagi bau harum kertas baru.Tiada lagi nak guna penanda buku.Tiada juga lagi pepijat buku yang suka main menyorok dalam helaian.Yay aku cuma mahu menjimatkan pengunaan kertas.Dan errr selamatkan hutan !.

“Big Bad Wolf”

  1. Blogger Zamri Says:

    My fav of all time: shoe fair, gadget fair and book fair! Mmg nk pegi Big Bad Wolf ni. Syok ooo....

    Skang beli buku mmg jarang, tp beli magazine mmg more than 20 per month! Rak buku kat rumah sampai dah out of empty space! haha. :)

  2. Blogger Muhammad Says:

    zamri~Wow !! rajinya kamu.Me sudah berhenti membeli majalah.Sebab memang tiada ruang untuk menyimpan.Tapi jika buku...memang me tak akan stop dari membeli.Sebab buku adalah lambang 'persona diri'.